Yhteistyöllä tehokkuutta koulutukseen

Tiivis yhteistyö Raskaparin kanssa tuo lisää tehokkuutta ammatilliseen kuljettajakoulutukseen Mikkelissä.

Etelä-Savon ammattiopisto eli Esedu on ammatilliseen perus- ja aikuiskoulutukseen erikoistunut koulutuspalveluiden tarjoaja, Mikkelissä ja sen lähialueilla. Yhtenä opiskelualana on Logistiikka, jonka puitteissa tarjotaan yhdistelmäajoneuvon- ja linja-auton kuljettaja koulutusta. Opiskelijoita kuljetusalan koulutuksissa on kaikkiaan 150, ikähaarukan ollessa peruskoulun päättäneestä aina keski-ikäiseen, opettaja Erkka Lohtander kertoo.

Logistiikan koulutus muutti uusiin tiloihin, Mikkelin Kinnariin, muutama vuosi sitten.  Aivan valtatie 5 tuntumassa sijaitsevassa rakennuksessa toimii myös Raskaparin Mikkelin korjaamo. Pihapiiristä löytyy muitakin kuljetusalan toimijoita kuten Schenker ja Tahko-Pesu ajoneuvojen puhdistuspalvelut, jotka tukevat kuljetusalan opiskelua.

Kokonaisvaltaista kuljettajaosaamista

Kuljettajakoulutuksen käytössä Kinnarin toimipisteessä on luokkatilojen ohella oma korjaamopilttuu, harjoitusterminaali kahdella lastaussillalla sekä lähes kahden hehtaarin ajo- ja käsittelyharjoittelualue.

Pyrimme antamaan oppilaille mahdollisimman laaja-alaisen osaamisen logistiikan alalta. Tämän päivän kuljettaja on todellinen moniosaaja jonka on hallittava fyysisentyön ohella asiakaspalvelu sekä erilaiset telemaattiset ratkaisut, Erkka Lohtander sanoo.

Ammattikuljettajan osaamiseen kuuluu ajamisen ohella hallita myös erilaiset kuormaus- ja terminaalitoiminnot sekä ajoneuvotekniikan perusteet. Teoriassa saatuja oppeja harjoitellaan käytännössä, pääosin omissa tiloissa, ennen työssäoppimaan siirtymistä. Omaan huoltohalliin mahtuu kuorma-auton lisäksi henkilö- ja pakettiautokalustoa. Korjaamovarustuksesta löytyy perushuolto- ja korjausvälineiden ohella kevyemmän kalustoon nostoon soveltuva siltanostin 6 tonnin kapasiteetilla.

Harjoitusterminaalissa kuljettajaopiskelijat perehtyvät kappaletavaran käsittelyyn sekä rahtikirjojen ja eri asiapapereiden käyttöön. Terminaaliympäristö tarjoaa puitteet myös trukkikoulutukseen. Muiden kuormauskoneiden, kuten työkoneiden ja nostureiden käyttöön perehdytään, yhdistelmän käsittelyharjoitusten ohella ajoharjoittelukentällä.

Toimiva yhteistyö

Pienemmät korjaukset ja huollot Esedulla pyritään tekemään oppilaiden toimesta omissa tiloissa, mutta vaativammissa remonteissa käännytään muun muassa seinänaapurin, Raskasparin puoleen. Erkka Lohtander kertoo yhteistyön korjaamopalveluissa toimivan hienosti. Raskasparin monimerkkiosaaminen yhdessä kattavan aukioloajan kanssa palvelee hyvin oppilaitoksen tarpeita. Merkistä riippumatta kalusto saadaan takaisin riviin seuraavaksi aamuksi. Sama koskee perävaunuja. ”On iso etu kun kalustoa ei tarvitse kuljettaa paikasta toiseen, vaan kaikki toiminnot, rengaspalveluista lähtien saadaan omasta pihapiiristä. Se säästää työaikaa ja kustannuksia.”, Erkka Lohtander kiteyttää.

Yhteistyö Raskasparin kanssa ulottuu myös koulutukseen. Halukkailla kuljettajaoppilailla on mahdollisuus saada raskaankaluston syventävää huolto- ja korjausosaamista työssäoppimisen kautta Raskasparilla.

Esedun näkemyksen mukaan yritysten ja oppilaitosten entistä tiiviimpi ja kokonaisvaltaisempi yhteistyö on tulevaisuudessa avain molempien menestykseen. Näin alalle saadaan aitoja osaajia ja työhön perehdyttäminen voidaan toteuttaa jo opiskelun aikana.